Saker att tänka på när du väljer golv till ditt hus

När du väljer golv bör du först och främst tänka på var golvet ska ligga och vad det ska användas till. I vissa rum utsätts golvet för mer slitage än andra – i hallen dras grus och smuts in, i köket slås spill från mat och vassa redskap mot golvet, i arbetsrummet rullar skrivbordsstolen fram och tillbaka. Ett starkt golv på alla ställen tänker de flesta är bäst – men behövs det verkligen. Väljer du massivt trägolv så kan man ju ändå återställa golvet med golvslipning Stockholm.

Golvläggning kan vara ett kostnadseffektivt och effektivt sätt att ge ett hus personlighet och stil. De kan dock också vara ett ganska dyrt att köpa kvalitetsgolv som Kl-trä och om du anlitar någon för att installera dem så drar priset iväg. Det finns många väldigt vackra golv, men med så många valmöjligheter, särskilt när det gäller trägolv, hur väljer du vilken typ som är rätt för dig?

Att välja rätt golv är ett viktigt beslut som du inte bör ta lätt på. Det finns ett antal saker att tänka på när du väljer ett nytt golv. Vilken typ av budget vill man hålla sig till? Vill man ha ett mönstrat eller enfärgat golv, trä eller laminat osv. Det är viktigt att man får ordning på prioriteringarna innan man beger sig till affären för att inhandla materialet.

Vi börjar med vardagsrummet, ytan som är en av de viktigaste i hela huset. Vardagsrummet är det rum du spenderar mest tid i och det gästerna blir mest imponerade av om det är lyxigt och ser nyrenoverat ut. Här är ett korslimmat trä det bästa alternativet. Korslimmat trä är lager av träskivor som är ihop limmade för att ge en stark tålighet. Träskivorna läggs omlott i tillverkningsprocessen för att fibrerna i träet ska ge en extra styrka. Denna typ av virke finns i de flesta olika träslag och ger en massiv känsla att både bygga med och gå på. Det bästa att använda massivt trä för golv är att när det börjar bli slitet kan man enkelt slipa golvet. En går ofta till så att du antingen anlitar ett snickeri eller hyr en slipmaskin som är anpassade för golvslipning. Sen tömmer du rummet som ska slipas i från möbler och annan inredning. Självklart kan det vara bra att ha kvar några lampor i taket så man ser vad man gör, men för övrigt ska all inredning bort. Sätt sedan för alla ingångar med plast så slipper du slipdamm i resten av huset efter slipningen.

Börja slipa golvet i sektioner tills en jämn och fin yta uppstår – olja sedan golvet och vänta på att det ska torka. Klart! Nu har du ett golv som ser helt nytt ut.

Vilket golv är bäst till hallen?

Hallen eller entrén i huset är en av de platser som slits mest. Vi drar med oss grus in med skorna och när barnen kommer inspringandes med leriga och skitiga skor brukar de knappast torka av skorna på entré mattan innan de klampar in på golvet fram till skostället. Välj här ett golv av klinkers. Klinkers finns i olika styrkor allt från klinkers som är anpassat till att läggas i ett badrum till klinkers som man kan köra upp en bil med dubbdäck på utan att det blir märken. Det viktigaste när du väljer klinkers är bland annat underlaget. Välj ett hårt och massivt underlag som en limträskiva eller kl-trä, det materialet är stabilt och välbeprövat sen många år tillbaka. Med rätt underlag slipper man att klinkersen rör på sig och att fogarna spricker.

Tänk på att det blir dammigt och skitigt av golvslipning och snickeri – Det kan därför vara en fin idé att ta in en städfirma efter arbetet för att städa rent ordentligt innan möblerna flyttar in igen.