Myter och sanningar om elinstallationer.

Elinstallationer är utan tvekan en av de mest tekniska processerna vid byggandet av hus och anläggningar. Du bör inte ta lätt på frågor om elektriska problem och inte ge dig på att installera el om du inte har rätta kunskaperna. Det gäller trots allt ditt hem, din familj och ditt liv, så bör du veta vad som är myter och sanningar.

Alla vet något om elektricitet. Därför är det så lätt att sprida alla möjliga myter. Många av dem myterna är dock missförstånd. Elektriska kretsar är redan mycket komplexa, och de kan orsaka mycket obehagliga situationer om du inte respekterar dess tänkta funktion och egenskaper.

Eftersom många personer i samhället är omedvetna om vad som är sant och inte så är jag skapat denna artikel. Den här artikeln är till för personer som behöver svar på sina funderingar om elektriker och myter om el. Efter en omfattande granskning av vad människor frågar sökmotorerna på internet och vad den auktoriserade firman elektriker haninge om vad de flesta kunder frågor just dem om, har vi nu kunnat skapa denna fantastiska lista.

Får jag installera lampor själv?

Det är en fråga som återkommer väldigt mycket och som kunderna missuppfattar svaret på väldigt ofta. Missförstånden uppstår eftersom du som privatperson får installera en till exempel taklampa när en elektriker redan varit där och installerat kontakten till lampan. Det du får göra då är att koppla kablarna L N och 0 till rätt ställe på sockerbiten som elektrikern har installerat sen innan. Du får absolut inte dra kablarna från proppskåpet fram till lampan och inte heller installera infällda lampor själv. Anledningen till att du inte får installera infällda lampor själv i taket eller väggar är på grund av att det finns fler aspekter att ta hänsyn till som brandrisken. En spotlight kan bli väldigt varm och kräver inte bara att elen installeras på ett korrekt sätt utan också att man tar hänsyn till hur mycket utrymme som finns för lampan så det inte börjar brinna. En easee laddbox till exempel bör installeras av en elektriker och inte ett hemmaproffs.

 

Jag har ett gammalt hederligt proppskåp men vet inte vilken propp som ska bytas. Måste jag ringa en elektriker?

Nej du behöver inte ringa en elektriker för att byta propp i ett proppskåp. De gamla propparna som uppfanns på mitten av 1900-talet är en riktigt klassiker som knappt finns kvar i svenska hem.

För att se om proppen är trasig så bör den lilla metallbrickan ramlat bort från proppen. Kolla vilken av dessa säkringar som saknar metallbricka, skruva bort skyddshöljet och byt proppen. Det som sen är viktigt är att du väljer rätt ampere på proppen och skruvar tillbaka den igen. Vips så har du fungerande el igen utan kostnad av en elektriker. Skulle du välja fel typ av propp så kan den gå sönder på grund av att den kanske inte tål lika mycket ampere som alltså är styrkan på elen.

 

Kan jag få en elstöt om jag tar i en propp som inte är trasig?

Nej du kan aldrig få en elstöt av en propp vare sig den är trasig eller inte. Detta beror på att när du skruvar bort skyddshöljet så kommer inget vid proppen vara strömförande längre. Skulle du till exempel slå sönder glaset till skyddshöljet och stoppa in fingret finns det en stor chans att du får dig en rejäl elstöt.

Kommer jag dö om jag får en elstöt från vägguttaget?

Detta var svaret vi fick av jourelektriker  ; Nej du kommer troligtvis inte att avlida av strömmen från ett vanligt 230v vägguttag. Alla elektriker som har varit i branschen några år har någon gång fått sig en kyss av ett vägguttag.