2 smarta sätt att renovera en trapp

En trappa är bland det som slits fortast i ett hem. Självklart beroende på var trappan är och hur mycket man går i den men i de flesta hem så har det visat sig att det är just trappen som slits mest för att man tappar saker i den och springer mer i den än andra delar i huset. När trappan blivit sliten kan man ofta utföra en trapprenovering med relativt enkla steg.

Här kommer vi gå igenom lite olika alternativ hur man kan renovera trappa utan att det ska behöva ”kosta skjortan” som fiskarna hade sagt.

  • Slipa trappan – Ett av dem vanligaste och absolut bästa sätten att få sin trapp att se ut som ny är att slipa och olja in den med jämna mellanrum. Skrapa och slipa bort all gammal olja och lack och se till att allt försvinner, även det i hörnen. Missar man en yta så kommer inte den nya oljan att fästa där och det kommer garanterat synas. Det kan vara väldigt komplext att få det fint i efterhand och rätta till sina misstag så gör det rätt från början. När ytan är fri från gammal olja och nyslipad så behandla den så fort som möjligt för att undvika att damm och smuts fastnar i det nyslipade träet.
  • Måla trappen – Trapprenovering behöver inte vara komplicerat om man inte vill och kan tänka sig en målad trapp. Tänk på att om trappen var lackad eller målad sen innan så kan man behöva rugga upp ytan med ett sandpapper. Oftast så behöver man inte avlägsna all färg då det räcker med en matt yta för att få den nya färgen att torka. En nymålad trapp är väldigt hal så sätt dit halkskydd så slipper ni trilla på rumpan.