Underhåll av elektronikprylar

Många av oss har ett gäng begagnade mobiler, datorer eller ipads ligger och skräpar i lådorna hemma. Kanske hade dom börjar fungera dåligt eller så var man bara trött på den gamla modellen och köpte sig en ny, den gamla fick ligga kvar i lådan på grund av någon repa eller att de kanske laddade dålig. Att köpa en billig laptop kan ha sina nackdelar, men köper man rätt modell är det oftast en god affär.

Hur som helst så är det väldigt vanligt att man slutar använda elektronik så som begagnade datorer på grund av små fel som man lätt kan fixa själv för att datorn ska prestera som den gjorde när den var ny.

För just datorer så se till att uppdatera datorn drivrutiner om den börjar vara seg att starta upp, hänger sig och är allmänt dålig i prestandan. Drivrutinerna måste uppdateras några gånger om året och det är dem som berättar för datorns hårdvara så som grafikkort, moderkort och processor hur dem ska jobba för att det ska bli så optimalt som möjligt. Detta är viktigt för alla typer av datorer men ett måste för en gaming-dator. Datorer som man ska spela på kräver nästan alltid optimal drift för att kunna fungera flytande med ett nyare spel.

Städa ur din dator regelbundet och se till att den är fri från damm. Dyr som billig dator samlar de mängder med damm och det är inte bara dåligt för datorns hårdvara då dammet lägger sig som en varm filt och kväver utrustningen, utan det är också en stor brandrisk då dammet kan fatta eld.

Upp till 10% av alla husbränder startar i hemelektronik och det är nästan alltid dammet som är anledningen till branden.

Köp en burk tryckluft och rengör datorn genom att blåsa med tryckluften på komponenterna. Tänk på att ha minst 5cm från munstycke till komponent då det finns lite vätska i tryckluften som man inte vill att den ska komma i koncentrerad form på hårdvaran i datorn. Fläktarna i datorn kan behöva borstas av då dammet kan sitta fast tillräckligt mycket för att dammet inte ska försvinna med bara tryckluften.

Gamingdator kan ibland ha andra typer av kylsystem installerade så som vattenkylda eller kolsyrekylda fläktar. Kolla nivåerna på kylmedlet och är de låga så fyll på dem.

Byt kylpasta på processorn minst en gång året så kommer datorn bli mycket snabbare. Som du säkert vid det här laget redan förstått så behöver komponenterna i datorn kylas för att prestera så bra som möjligt. Processorn sitter sluten i datorn vilket gör att fläktarna inte kan kyla den lika väl som de andra komponenterna. Istället använder man en kletig pasta som man applicerar mellan moderkortet och processorn. Pastan kallas för kylpasta och hjälper processorn att hålla sig kall. Kylpasta torkar dock ut och tappar effekt med åren så se alltid till att ha en tub hemma så du kan byta ut den när den torkat ut.

När det kommer till trötta mobiltelefoner och begagnad ipad så kan man inte byta ut så mycket komponenter, men det finns en del smarta tips som kan hjälpa en att snabba upp dem eller få dem se ut som nya igen. Rensa ipaden eller mobilen på appar man inte längre använder, för över filmer och bilder på externa hårddiskar istället för att ha de på mobilen. Desto mer utrymmer som frigörs desto snabbare kommer enheten att bli. Se också till att inte ha för många appar och program igång samtidigt och var noga med att stänga ner dom när de inte används. Programmen/apparna tar upp RAM-minne när dom är igång och slöar på så sätt ner din enhet.

Har man en väldigt repig mobiltelefon kan man alltid köpa slipmedel och putsa av den för att få bort reporna.